Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Ambitie

Het aantal duurzame bloemisten groeit hard. Keurmerkhouders van de Barometer Duurzame Bloemist hebben de ambitie zich in te zetten voor verduurzaming van hun bedrijfsvoering, product- én dienstverlening.

De Barometer Duurzame Bloemist streeft ernaar de milieubelasting van de in- en verkoop van bloemen te verlagen en in balans te brengen met de draagkracht van de aarde. Zo kan iedereen van mooie, duurzamere bloemen en planten genieten.

Om dit te bereiken, voldoen bloemisten aan diverse eisen op meerdere thema’s. We vertellen hier graag meer over:

Internationaal keurmerk

We streven niet alleen met Nederlandse bloemisten naar een duurzamere bedrijfsvoering en assortiment van bloemen en planten. Ook op internationaal vlak breidt het keurmerk zich uit via de Sustainable Florist en Nachhaltiger Florist.

Thema’s

Alleen bloemisten die aan alle eisen uit het certificatieschema voldoen, kunnen het certificaat behalen. De eisen gaan in op 6 thema’s: 

Duurzaam assortiment bloemen en planten

Duurzame bloemisten moeten ieder jaar een percentage van hun producten (bloemen, planten en snijgroen) duurzaam inkopen. Dit is per niveau verschillend:

  • Gouden niveau: minimaal 50%
  • Zilveren niveau: minimaal 30%
  • Bronzen niveau: minimaal 15%

Deze duurzamere producten zijn bijvoorbeeld gecertificeerd voor biologisch, On the way to PlanetProof, MPS of Max Havelaar/Fair Trade.

Afval(scheiding) en verpakkingen

Bloemisten scheiden hun afval – zoals plastic hoezen, groenafval, karton en papier. Bovendien wordt afval van eenmalige verpakkingen op een centraal punt verzameld om het te verwerkingen/recyclen. Dit kan bijvoorbeeld op de veiling.

Duurzame energie en –besparing

Met behulp van verschillende eisen om het energieverbruik te beperken, proberen we met elkaar de milieubelasting te verlagen. Dit doen de duurzame bloemisten door ieder jaar een Plan van Aanpak op te stellen hoe ze hun energieverbruik gaan verminderen.

Bovendien gebruiken keurmerkhouders volledig groene stroom.

Milieuvriendelijke schoonmaak

Schoonmaakmiddelen, zoals chloor, kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Duurzame bloemisten mogen daarom geen chloorhoudende reinigingsmiddelen gebruiken. Ook moeten alle schoonmaakmiddelen veilig worden opgeborgen. Op die manier worden medewerkers niet continu met schadelijke stoffen blootgesteld en hebben onbevoegden geen toegang tot de middelen.

Duurzamer transport en bezorging

De bedrijfswagens, zoals een vrachtwagen voor de inkoop en een bezorgbus, hebben een schone motor. Alle transportwagens hebben tenminste een Euro 5 motor.

Zorg voor medewerkers

Een veilige en fijne werkomgeving is belangrijk, ook voor bloemisten. Op het bedrijf dient het CAO voor bloemendetailhandel aanwezig te zijn en naar te worden verwezen wanneer iemand in dienst komt of een nieuw contract krijgt. Daarnaast kunnen duurzame bloemisten punten scoren met keuzemaatregelen als een huishoudelijk reglement, een erkend leerbedrijf zijn of het in dienst hebben van medewerkers “met afstand tot de arbeidsmarkt” (WAO, WIA, Wajong).

Betrouwbaarheid

Lees meer

Certificeren

Lees meer

De eisen

Lees meer