Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Stappenplan

Bloemisten die hun duurzamere bedrijfsvoering en duurzamere inkoop willen borgen met een certificaat, kunnen dat doen via het onafhankelijke keurmerk Barometer Duurzame Bloemist. Voor de certificering is een stappenplan te doorlopen.

De onafhankelijke certificatie-instelling (CI) SGS voert de controles uit op basis van het certificatieschema. Deze CI heeft een licentieovereenkomst met SMK gesloten.

Algemene voorwaarden

Naast de eisen uit het certificatieschema, dient u aan de algemene voorwaarden van SMK te voldoen om een certificaat te bemachtigen.

Download
Stap 1 - Voldoe ik aan de verplichte eisen?

Ga na of u aan de eisen van het certificatieschema voldoet.

Vul de checklist in en controleer daarbij of u voldoende punten heeft gescoord uit de keuzemaatregelen voor brons, zilver of goud.

Stap 2 - Aanmelden bij certificatie-instelling

Neem contact op met de certificatie-instelling (CI) SGS. Deze CI heeft een licentieovereenkomst met SMK. Vraag de offerte op en vul het aanmeldingsformulier in.

Aanmelden kan als individuele bloemist, maar ook via een groep/vereniging. Mogelijk krijgt u dan korting.

Stap 3 - Stel dossier samen

SGS zal u verzoeken het administratieve dossier aan te leveren. Stel deze samen en stuur deze toe.

Stap 4 - Inspectie

SGS controleert allereerst het dossier. Vervolgens vindt er ook een fysieke inspectie plaats waarbij SGS in de winkel controleert of u aan de eisen voldoet. Spreek een datum met SGS af. Kies daarbij een datum waarbij er ook iemand anders in de winkel aanwezig is of de winkel gesloten is, zodat de focus op de inspectie ligt en niet bij de klanten in de winkel.

De administratieve en visuele controle bij initiële inspectie vindt meestal op locatie plaats, bij opvolgcontroles is er sprake van visuele en administratieve controles.

Bij de controle geeft de controleur de bloemist aan dat het een advies betreft en dat er eventueel nog vragen kunnen komen vanuit het review proces, een bloemist mag zich pas gecertificeerd bloemist noemen na besluit van de certificatiemanager.

Stap 5 - Certificatie en communicatie

Voldoet u volgens SGS aan alle eisen? Gefeliciteerd! U mag zich officieel een duurzame bloemist noemen.

Na het behalen van deze prestatie, kunt u dit via meerdere manieren aan klanten en andere stakeholders communiceren. Op deze pagina leggen we daar meer over uit.

Stap 6 - Blijf alert

Het certificaat moet steeds waargemaakt worden en dat vraagt actieve planning en monitoring om ten alle tijde aan de eisen te voldoen. Indien er op enig moment niet aan de eisen voldaan kan worden, meld dit dan z.s.m. aan de certificatie-instelling.

Na het behalen van het certificaat vindt er jaarlijks een controle plaats om te bevestigen dat u nog steeds aan de eisen voldoet.  Zo kunt u bijvoorbeeld doorgroeien van brons naar zilver of van zilver naar goud. 

Indien er tekortkomingen worden geconstateerd, zijn er mogelijkheden om dit later aan te leveren voor herbeoordeling.

De eisen

Lees meer

Tarieven

Bekijken

Keurmerkhouders

Lees meer