Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Wethouder Hoen overhandigt certificaat Sustainable Florist voor verduurzaming Rianne’s Bloem&kado

Gepubliceerd op: 19 oktober 2021

Speciaalzaak Rianne’s Bloem&kado in Wolvega heeft het certificaat Barometer Duurzame Bloemist ontvangen. Sinds september mag eigenaar en bloembinder Rianne Meester zich officieel Sustainable Florist noemen. Met dit keurmerk zijn de inkoop en de bedrijfsvoering gegarandeerd een stuk duurzamer. Wethouder Roelof Hoen van economische ontwikkeling en werkgelegenheid heeft op dinsdag 19 oktober het zilveren certificaat uitgereikt.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt van de gemeente Weststellingwerf voor een gezond en prettig leven in de toekomst. Afgelopen zomer heeft bloembinder en ondernemer Rianne Meester haar winkel verduurzaamd. “Dit was het moment. Ik zat goed in mijn personeel, waardoor ik de tijd had om mijn doel te behalen. Ik vind het belangrijk dat we meer rekening houden met het milieu. Als je bijvoorbeeld bekijkt hoeveel plastic er om je heen wordt gebruikt… Soms is dat helemaal niet nodig. Met elkaar kunnen we zulke zaken veranderen.”

Zelf probeert ze waar mogelijk verantwoordere bloemen en planten in te kopen met bijvoorbeeld de keurmerken MPS-A(+) en EKO/Biologisch. “Het hangt sterk van het aanbod af. Maar als ik de keuze heb, dan neem ik die producten zeker. In de praktijk is het overigens wel zo dat sommige kwekers wel duurzaam zijn, maar niet het certificaat hebben.” Momenteel is het verantwoord gekweekte aanbod bij Rianne’s Bloem&kado gemiddeld minimaal 30 procent.

Daarnaast koopt Rianne onder meer Fairtrade bloemenvoeding in. Het schoonmaken met chloor is ook verleden tijd. Tevens heeft ze een groene energieleverancier, LED-verlichting en het verpakkingsmateriaal is verantwoorder. Denk hierbij aan chloorvrij papier en hernieuwbaar plastic voor om de bloemen en planten. Verder verkoopt ze uitsluitend duurzame bloemenkaartjes en is het orderpapier van verantwoorde herkomst.

“Verduurzaming moet zo breed mogelijk worden opgepakt. Door bijvoorbeeld lokaal (in) te kopen, wordt minder verpakkingsmateriaal verbruikt. Ik vind het belangrijk dit naar buiten te brengen naar mijn klanten, ook zakelijk gezien. We moeten er met zijn allen aan geloven”, zegt Rianne. Ze benadrukt daarbij dat de duurzame en innovatieve BloemenboxX die ze aanbiedt speciaal is ontwikkeld door het landelijke bloemistencollectief FloraNL waarbij ze is aangesloten. Rianne: “Door het hele land kunnen we deze laten bezorgen binnen een netwerk dat met zijn allen op weg naar duurzaam is. Dat is toch een mooi gegeven?”