Zoeken

Heeft u vragen?

Neem hier contact met ons op. We helpen u graag.

Pure Flowers Den Haag aantoonbaar duurzaam met gouden status Barometer Duurzame Bloemist

Gepubliceerd op: 10 februari 2022

Bloemenspeciaalzaak Pure Flowers in Den Haag is goud gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist, tegenwoordig ook het keurmerk Sustainable Florist genoemd. Meer dan 80 procent van de bloemen en planten is gegarandeerd duurzamer, maar ook de bedrijfsvoering voldoet aan sociale en MVO-eisen. Bloembinder en eigenaar Peter van der Meij vond het tijd de zaken zwart-op-wit te zetten.

“Als ondernemer kun je niet meer achterblijven met verduurzamen. Een serieuze bloemist moet aan verduurzaming meedoen. Ook in de supermarkt neemt het duurzame aanbod toe. Ik vond het mede hierdoor belangrijk te certificeren. Via de Barometer kan ik aantoonbaar duurzaam bezig zijn”, zegt Van der Meij. Bovendien wordt verduurzaming verplicht gesteld door de ministeries.

Pure Flowers behaalde de hoogste haalbare gouden status binnen de bloemisterij met vlag en wimpel. Het gemiddelde inkooppercentage duurzamere bloemen en planten van 50 procent is met 30 procent overstegen. “Voor het behalen van het keurmerk hebben we in aanloop van de certificering op de inkoop gelet. De meeste bloemen hebben de keurmerken MPS-A(+) en EKO/Biologisch. Maar het werkelijke percentage ligt nog hoger”, zegt Van der Meij. De bloemist weet dat kwekers EKO/Biologisch leveren, maar dat de informatie niet op de factuur staat. Hierdoor tellen die bloemen en planten niet mee. Kwekers mogen daar best meer aandacht aan besteden volgens Van der Meij, die ook oplet dat hij geen geverfde bloemen inkoopt. De zaken als afval scheiden, ledverlichting en een groene energieleverancier had Pure Flowers al op orde. Verder wordt een groot deel van de bestellingen elektrisch bezorgd.

Pure Flowers levert aan veel zakelijke klanten, waaronder Nationale Nederlanden, bijna alle musea in Den Haag, Hotel Des Indes, ziekenhuis HMC Westeinde en de ABN AMRO. De consument is minder met duurzaamheid bezig, terwijl het echt van deze tijd is. Toch zal het geen drie jaar meer duren voordat iedere bloemist is gecertificeerd, volgens Van der Meij. “Ik denk gewoon dat dit de standaard wordt. Zeker in de grote steden. Duurzaamheid is belangrijk voor de toekomst van alle bedrijfsvoeringen. Je moet weten wat je doet en niet alles klakkeloos blijven uitvoeren.”