Voorbeelden uit de praktijk

Bloomer helpt bloemisten duurzame ambities waar te maken

“Voor bloemisten is de Barometer Duurzame Bloemist een waardevolle toevoeging aan hun bedrijf”, zegt Chris Camfferman, Marketing Manager bij Bloomer, online bloemistenleverancier van snijbloemen en planten. “Maar het behalen van de certificering is voor velen ook een behoorlijke klus. Wij nemen bloemisten een flink deel van het werk uit handen.”

Bloomer startte tweeënhalf jaar geleden als online bloemistenleverancier. De onderneming bedient momenteel zo’n 300 bloemisten in heel Nederland, in België, Engeland en in september ook in Duitsland. Daarvan zijn er in Nederland 17 gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. “Dat aantal moet flink omhoog”, zegt Chris. “Waarom? Omdat wij vinden dat er al jaren veel mis in deze sector. Commerciële belangen gaan vaak vóór kwaliteit en duurzaamheid, terwijl ze ook goed samen kunnen gaan. Dan kun je wel gaan roepen dat het beter moet, maar dan moet je ook laten zien hoe dat kan. Nou, zo dus, door bloemisten te ondersteunen die werk willen maken van de Barometer Duurzame Bloemist. Wij onderscheiden ons in de markt met service en kwaliteit.”

Inkooppercentages

“Op onze portal kunnen bloemisten direct zien of een product een keurmerk heeft dat overeenkomt met de eisen van de Barometer. Deze informatie vind je ook terug op de factuur; dat maakt registratie voor het inkooppercentage duurzamere gekweekte bloemen voor bloemisten een stuk makkelijker. Je hoeft er als bloemist ‘slechts’ voor te zorgen dat je een bepaald inkooppercentage haalt. Minimaal 15, 30 of 50 procent voor respectievelijk de bronzen, zilveren of gouden status. Het inkooppercentage vormt de ruggengraat van de Barometer. Dus daarmee heb je als bloemist meteen al een flinke stap gemaakt. Nog dit jaar starten we ook met biologische bloemen, waarvan elke gecertificeerde bloemist er minimaal 400 per jaar van moet inkopen.”

Chris Camfferman, Marketing Manager bij Bloomer

Maar Bloomer doet nog meer. “Na levering van de bloemen nemen we ook het afval mee”, zegt Chris. “Snijgroen, verpakkingsmateriaal, plastics. Wij zorgen voor het scheiden en afvoeren. Ook dat scheelt de bloemist tijd en kosten. Tegelijkertijd proberen we kwekers te bewegen zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te gebruiken bij hun levering aan Bloomer. En we stappen binnenkort over op de bio-lijn van Oasis (steekschuim) en stoppen met de huidige meer vervuilende variant."   

Verspilling voorkomen

“Bij ons hoeven bloemisten ook niet minimaal tien bossen van één bloemsoort af te nemen. Wij leveren bloemen vanaf tien stuks. Op die manier worden er veel minder bloemen onverkocht weggegooid. Bloemisten kunnen bij ons bovendien een dag vooruit bestellen, op dat moment staan de bloemen nog in de aarde bij de kweker. Verser krijg je ze niet. Bij ons krijgen bloemisten dus geen bloemen die al drie, vier dagen op het water staan. Daar ontstaat namelijk de meeste ellende. In het water vormen zich bacteriën die de levensduur van de bloemen verkorten. Bij ons gaan de bloemen droog op transport, in kartonnen dozen die we hergebruiken. Wij nemen alle dozen weer mee met de rest van het afval. Ook daar heeft de bloemist geen omkijken naar.”

Op onze portal kunnen bloemisten direct zien of een product een keurmerk heeft dat overeenkomt met de eisen van de barometer.
Terug naar overzicht